Gambar : Program Kemerdekaan | Aidilfitri | Malaysia

Assalamualaikum sahabat2 sekalian..

Semoga sahabat-sahabat yang waalid kasihi sentiasa berada dalam keaadaan baik dan dirahmati Allah selalu.

Seperti yang waalid sebut untuk memuat naik gambar-gambar terpilih bagi program-program di sekolah waalid yang di adakan baru-baru ini..jadi dalam entry ni dimuatkan gambar-gambar yang terbaik dan mencuit hati..ape lagi?jom layan...zasss........

Antara peserta pertandingan pakaian beragam,adik Izzah Soffiah dari tahun 2

Yang ni plak penyanyi lagu tegar versi SK Seri Makmur...dahla nyanyi lagu tak ikut tema..haha

Antara peserta pertandingan pakaian beragam,Adik Fariz, dari tahun 4...hai dik..ngantuk sangat ke?hehehe

Antara peserta pertandingan pakaian beragam,Adik Elissa dari tahun 5

Antara peserta pertandingan pakaian beragam, adik Faiz dan Irfan...cantik baju melayu yang bercirikan bendera Malaysia.....kedua2 ni dari Tahun 2

Antara peserta pertandingan pakaian beragam,Adik Syazwan dari prasekolah

Antara peserta pertandingan pakaian beragam,Adik Syamimi dari tahun 1...hamboih..macam pelakon bollywood plak...jangan keliru ya..budak ni orang melayu..hehe

Antara pertandingan lain ialah pertandingan basikal berhias..kreatif2 diorang ni...^_^

Persembahan yang dipertandingkan...suka melihat gelagat budak2 nyanyi..macam2 yang boleh dilihat...ni persembahan dari tahun 2

Antara basikal berhias yang menjadi tumpuan...empunya diri dari tahun 2..


Sekian dahulu dari waalid..semoga anda terhibur dengan gambar-gambar yang dimuatkan...

Wassalamualaikum...^_^

Ustaz,macam ni boleh ke?

Macam ni boleh ustaz?...huhu

Kebelakangan ini mood untuk berblog semakin menurun disebabkan kesibukan yang melanda di sekolah. al-maklum sajalah,bila akhir-akhir sesi persekolahan ni,banyak aktiviti yang diadakan,tidak kira lagi yang ditangguh perlaksanaannya.

Minggu lepas pula telah berlangsung dua program besar dalam seminggu,bebanan makin berat bila ramai guru yang terlibat dengan kursus KSSR tahun 4 untuk 2014. Namun, Alhamdulillah segalanya telah dipermudahkan olehNya.

18 Sept 2013 - Kem Bestari Solat Mega

Beberapa aktiviti telah berlangsung dan mendapat sambutan yang sangat menggalakkan daripada para pelajar,antara ragam yang telah waalid rakamkan adalah seperti dalam gambar di atas,haha...

Dalam slot intinjak dan wudhuk,pelajar di minta untuk mencari bahan-bahan untuk dibuat istinjak,dan antaranya adalah seperti yang korang boleh lihat sebagaimana gambar,boleh bayangkan tak kalau nak istinjak guna bahan seperti itu?mahu buasir agaknya...huuhuhu

20 Sept 2013

Sambutan gabungan 3 perayaan serentak, Merdeka, Aidilfitri(baru sambut..syawal habis daa..hhaha) dan hari Malaysia.. ada sedikit gambar.nnti waalid buat entry lain ya..

okeh..nak keluar jalan2 jap...hujung-hujung minggu ni pergi cuci mata best jugak kan?hik3...jangan marah haaa...=P

Soalan Percubaan UPSR- Loghat Terengganu



Soalan Percubaan UPSR
SUBJEK : BAHASA TERENGGANU KERTAS 2
Kod 3544/2

Perkataan “ Dok Pah” merujuk kepada
( )Tak Faham
( )Tak Sedak
( )Tak Larat
( )Tak Lulus

‘Tenong’ adalah sejenis?
( )Kenderaan
( )Sayur
( )Kuih
( )Bekas

“Mu la yang saloh, orang suruh wak takdi die xmboh wak”, Perkataan Mu la yang saloh sesuai digantikan dengan?
( )Pahtu
( )Dok Tahu
( )Dekpong
( )GuaneFrasa

“Woh smete” membawa maksud,
( )Wah jahatnya
( )Buat tak peduli
( )Buah Manggis
( )Wah besarnya

Perkataan “ Sekke” dalam frasa “ Dok sekke” memberi maksud,
( )Sangkakala
( )Seekers
( )Sangka
( )Saka

Ayat mana yang sesuai jika dialih loghat ke Terengganu, “ Penat sungguh kerja hari ni”
( )Penak benor keje lening
( )Letihsang ‘nggoh keje hari ning
( )Letih mbeng ‘nggoh keje hari ning
( )Letih perik kite keje hari ning

Perkataan berikut memberi makna ‘Tipu’ kecuali
( )Mussang
( )Plawok
( )Lebong
( )Nawwok

Apakah maksud ‘Tunggu Stor’
( )Jaga line
( )Tunggu pintu stor
( )Rileks dulu
( )Tunggu kejap

“Pak Itam membaling batu kearah sekumpulan burung itu” Perkataan ‘Baling’ boleh digantikan dengan perkataan berikut kecuali;
( )Stik batu
( )Tago Batu
( )Plekong Batu
( )Tang ngo batu

Maksud perkataan ‘Kerahsang’
( )Kaku & tidak bergerak
( )Terangsang
( )Kejur
( )Keras amat sangat

“Doh wakpe yang Matli netting smacang tu.” Ayat ini menerangkan Pak Itam yang …..
( )Melompat
( )Berlari
( )Membaiki Net
( )Terlalu kurus sangat

“ Duk atah lassor” memperihalkan perilaku yang sedang berada di_______
( )kerusi
( )Dapur
( )Beranda
( )Lantai

Orang yang suka membawa awek mereka kemana-mana akan dipanggil sebagai _____
( )Cedding
( )Ngerrek
( )Dok malu
( )Nette

Apakah beza Merang ,Marang dan Merghang?
( )Haiwan,Tempat,Tempat
( )Tempat,Tempat,Haiwan
( )Tempat ,Haiwan,Tempat
( )Haiwan,tempat,Haiwan

Seseorang yang nak menghisap rokok memerlukan ______ untuk menyalakan api
( )Tenong
( )Mecceh
( )Bocong
( )Brekdih

“ Dok leh lepe” membawa maksud?
( )Tak boleh lepak
( )Tak boleh dinilai
( )Tak boleh diharap
( )Tak leh cakap sebarang

Apakah sambungan bagi frasa Komang?
( )Koman skrudrebar
( )Komang playar
( )Komang stangguk
( )Komang Spanar

“Mung nok kene enjja?” Apakah maksud enjja?
( )Tampar
( )Tumbuk
( )Terajang
( )Marah

Buruk_____7
( )Khekkong
( )Lepppok
( )Kohong
( )Nayyang

Cerlong, membawa maksud?
( )Menegur dengan kasar
( )Memandang dengan pandangan sinis
( )Memandang dengan pandangan garang dan kasar
( )Menghidu dengan enak

“ Woh…jangang wak gittu…settok aku..” ..Apa maksud settok?
( )Terkejut
( )Hilang Sabar
( )Marah
( )Berdebar kuat

Apakah itu Ogak-ogak?
( )Sayuran
( )Buahan
( )Sayur Ulam
( )Serangga/ulat

Perkataan Tubek membawa erti
( )Tak tentu pasal
( )Masuk
( )Lalu Lalang
( )Keluar

Permukaan yang rata
( )Lewo
( )Leweh
( )Smabo
( )Lese

“Jerebok” Pilih ayat yang sesuai utk maksud jerebok…
( )Ali memakai kasut berjenama Jerebok
( )Ali jerebok dengan lembaga
( )Ali jatuh jerebok dari atas pokok
( )Ali berjerebok kedalam sungai

Kata ganda bagi Sakit?
( )Sakit tayya
( )Sakit gelekek
( )Sakit puih
( )Sakit nayyang

Maksud perkataan “Dok Imboh”
( )Tak Untung
( )Tak merasa
( )Tak cukup
( )Tak berbaloi

Rasa-rasa macam nak pitam je aku ni….ayat yang paling Tranung…
( )Rasse nok pitang starang baroh
( )Perasaang nok pitang aku ni
( )Wassaang nok pesang starang baroh aku ni…

Pak Itam tiba-tiba tertidur….’Tertidu’r sesuai digantikan dengan perkataan?
( )Khellak
( )Ngekkeng
( )Khembek
( )Nembbo

Perkataan Glewa’k menerangkan perihal….
( )Seseorang yang sedang membuat lawak
( )Seseorang yang terbatuk-batuk
( )Seseorang yang sedang menggeliat-geliat
( )Seseorang yang termuntah

Ho guane gamok? 
Buleh gi ke dok?

Ke guane!

Buah hati baru?

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum wbt...

Ehem3...tajuk memang tak boleh blah..hehe...ni kalau bini ade kat tepi komfem kne hikmat cekikan padu sebijik dua...huhu..

Ini haa...buah hati baru waalid..


Moga si 'dia' ni mampu berjasa kepada waalid dengan sebaik2nya...aamin..

Stakat pemanduan dari trg - phg arini alhamdulillah,tiada masalah yang timbul....moga berterusan...In Syaa' Allah...^_^

Terima Kasih : Pengomen Tegar Ogos


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum Warohmatullahi Wabarokaatuh...

Terima kasih yang tidak terhingga kepada blogger-blogger yang sudi singgah dan mencuri masa untuk berkomentar di blog waalid yang tidak seberapa ini,

Pengomen julai tempoh hari waalid tidak sempat untuk buat entry khas,hanya dapat list di sidebar blog je,kali ini waalid tujukan entry khas buat pengomen2 bulan ogos blog ini.

Berikut adalah pengomen tegar bulan julai blog waalid ni mengikut komen yang paling banyak..

1) Lana (8 komen)
2) Hanif Idrus (6 komen)
3) Rosmiza Ali (3 komen)
4) Che Rosliza Che Mat ( 3 komen)
5) NURSHAKIRA ABDUL HALIM (2 komen)
6) tenku butang (1 komen)
7) Tetamu Istimewa (1 komen)

Terima kasih dan selalulah komen kat blog waalid ya..Syukron..^_^


- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -