Night Hunter...

Bismillahirrahmanirrahim,

Alhamdulillah, kesempatan ini waalid nak mengajak kita semua menjadi pemburu malam. Bukan jadi vampire ye,tapi menjadi orang yang memburu malam Lailatul Qadr. Dimana malam ini adalah lebih baik daripada 1000 bulan = 83 Tahun. Allah....dapat ke kita dapat hidup selama 83 Tahun? dan sekiranya umur kita sampai 83 tahun, adakah 83 tahun itu padat dengan ketaatan kita kepada Allah Taala?

Jadi, sempena fasa 10 terakhir Ramadhan 1437 H ini, waalid menyeru dan mengajak diri waalid
sendiri serta kawan2 semua untuk sama-sama memburu malam lailatul qadar ini, tahun hadapan belum tentu kita mampu berjumpa dengan ramadhan lagi.

Saidatina Aisyah pernah bertanya kepada Nabi S.A.W berkenaan malam lailatul Qadar ini :


عَنْ عَائِشَة أمّ المؤمنين قَالَتْ:
يَا رَسُولَ اللَّهِ ، أَرَأَيْتَ إِنْ وَافَقْتُ لَيْلَةَ الْقَدْرِ مَا أَدْعُو؟ 
قَالَ: " تَقُولِينَ: اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي "

Maksudnya : Daripada Aisyah ummul mukminin berkata : "Wahai Rasulallah, apakah pendapatmu sekiranya aku mendapat malam lailatul qadar, apakah yang aku doakan? Rasulullah S.A.W menjawab :"katakanlah,  اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّي (Ya Allah, sesungguhnya Engkau maha pengampun dan menyukai keampunan, maka Ampunilah dosaku).

Mudah-mudahan kita semua diberikan kekuatan dan sentiasa bermotivasi dalam mengejar dan memburu malam yang cukup bermakna ini, in syaa' Allah.

CHARGED!!!!!!!

Bila Ustaz Dapat Mikrofon..(^_^)

Assalamualaikum dan Salam Nuzul Al-Quran...

Alhamdulillah, kita masih diberi kesempatan oleh Allah Taala untuk meneruskan kehidupan dan menjalani tanggungjawab berpuasa ke atas kita semua yang bergelar Muslim.



Dua hari yang lalu, tanggal isnin 20 Jun 2016, sekolah waalid telah mengadakan majlis pelancaran bulan panitia bahasa arab dan juga ceramah nuzul al-Quran. Hamba yang dhaif ini telah diberi amanah untuk menyampaikan ceramah tersebut.

Seperti biasa, bila dapat sesuatu tugasan terutamanya untuk memberikan ceramah/tazkirah, perasaan yang tidak boleh dihalang ialah GUGUP. Sebagai persediaan untuk memberikan ceramah, waalid cubalah membaca sedikit sebanyak input dari pelbagai sumber.

Setelah selesai majlis pelancaran, maka sampailah masa untuk waalid memberikan ceramah. Masa
diperuntukkan hanya 15 minit. Berceramahlah waalid...dengan perasaan tak tahu apa yang nak diceramahkan..haha...kebetulan pulak hari itu cuaca tersangatlah baik, point2 yang nk diceramahkan pun banyak lagi tak disebut, jadi waalid terus lajakkan masa sampai setengah jam lebih, tgok dalam gambar kat sebelah tu, PK 1 asyik duk jeling jaa...haha... itulah, bila tak mula, rasa macam tak tahu apa nak cakap, tapi, bila dah start ceramah, masa yang diperuntukkan tu rasa tersangatlah tidak cukup...bila ustaz dapat mikrofon...hehe..

Selesailah majlis pelancaran dan ceramah nuzul quran..waalid tampal sedikit gambar2 pada hari tersebut di bawah...layan.....(^_^)

persembahan murid pra sekolah







sebahagian besar guru GPI/GBA SK Taman Selasih

MaghfirahMu

Firman Allah Taala dalam Surah Ali Imran : 133,  

" Dan bersegeralah kamu kepada keampunan drp tuhanmu dan disediakan Syurga yang seluas langit dan bumi untuk orang² yang bertaqwa"

Ayuh sama² kita mengejar keampunan dan syurga Allah di kesempatan Ramadhan yang masih berbaki ini.

Sama² manfaatkan peluang yang ada dengan sebaik²nya..


#cubaan kembali menjadi blogger setelah berehat sekian lama..harap kawan2 semua sentiasa sihat walafiat dan dapat menjalani ibadah puasa dengan baik.


Tokey Kedai Kasut Yang Sombong

Assalamualaikum semua,

Entry kali ini waalid nak kongsi satu cerita yang berlaku semalam dekat bandar Kuala Terengganu. Waalid cuba menolong kakak waalid yang sarat mengandung untuk mencari sepasang kasut. kasut yang sesuai untuk seorang ibu mengandung,tapak yang hanya tinggi 1 inci .

Pusat Kasut DIAMOND(baca BENGONG) Sogo

Nak dijadikan cerita, berlegar-legarlah waalid dan isteri serta anak-anak sambil berjalan2 untuk mencari sepasang kasut itu, Lepas satu kedai ke kedai yang lain kami mencari. Sampai ke satu kedai kami nampak ada pattern yang sesuai dan saiz yang padan dengan kakak, waalid cuba la snap gambar untuk dihantar ke kakak sblm beli,manalah tahu kalau dia tak berkenan..

Tiba-tiba tauke dia datang dan marah jangan ambik gambar,pastu waalid cakaplah yang nak beli kasut tak dapat datang sebab uzur mengandung. Dia tetap xnak bagi kerjasama...dia cakap kalau nak beli beli sahajalah,tidak boleh ambil gambar..dia cakap lagi itu law kedai dia,erkk...pernah ada ka undang-undang macam ini?

Kalau nak cakap ambil gambar untuk tiru design ke ape ke, dah tu kalau waalid beli kemudian snap gambar untuk disebar tak ke sama tu...ce fikir..ce fikir..(dok dang nok mikir waalid..haha), last-last, walaupuan ada yang berkenan, waalid angkat punggung dan terus blah dengan sekarung bebelan tak puas hati...haha

Apa pun, kawan2 yang ada di Terengganu, jom boikot kedai dalam gambar di atas tu, tauke tak mesra alam, tidak pandai layan pelanggan, dia layan vvvvvvvvvvvip je kotttt...huhu

p/s: rupenye dah ramai yang kena kat situ bila waalid post kat group anak Terengganu...huhu...

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -