Posted by : Waalid Al-Marbawi Nov 22, 2011

بسم الله الرحمن الرحيم
Kebangkitan rakyat dan kejatuhan rejim Husni Mubarak tanggal 25 Januari 2011 lalu menimbulkan banyak tanggapan dan cakap-cakap dikalangan rakyat mesir.Ada dikalangan mereka yang gembira dengan keadaan semasa dan ada yang marah dan tidak suka dengan keadaan semasa yang berlaku.

Namun,kini dataran tahrir bergegar kembali..apakah sebabnya?revolusi kali kedua?tidak...demonstrasi yang berlaku sekarang hanyalah menuntut agar pihak kerajaan sementara memansuhkan satu akta dalam 'perlembagaan silmi' yang mana memberikan kuasa kepada tentera untuk membubarkan kerajaan jika dilihat perlu. oleh kerana akta inilah menyebabkan rakyat mesir sekali lagi bangkit untuk menuntut keadilan.

Al-faqir melihat,kejatuhan rejim Husni Mubarak merupakan satu petanda awal untuk kebangkitan Islam dan sinar cahaya kepada saudara-saudara kita di Palestin.jadi,bagi yang melihatnya sebagai satu kesilapan rakyat mesir menggulingkan kerajaan sebelum ini,sila lihat dengan pandangan yang lebih jauh.

Adapun huru-hara dan ketidakstabilan yang berlaku sekarang,hanyalah adat dan sedikit dugaan dalam mencapai sesuatu yang lebih indah dan nikmat di masa akan datang.

Sedikit penderitaan yang di alami adalah jauh bezanya dengan penderitaan saudara kita di Palestin selama ini.oleh itu,sama-samalah berdoa agar Mesir(ummu dunia) kembali aman dan memimpin semenanjung arab untuk menggapai zaman kegemilangan khilafah Islam satu hari nanti..insyaAllah..

والله أعلم.

Leave a Reply

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -