Posted by : Waalid Al-Marbawi Oct 9, 2012

Alhamdulillah,apa khabar kawan2 semua?maafkan waalid kerana kebelakangan ini jarang muncul dalam dunia blogger ini,sejak nak pulang ke tanah air ni,banyak benda yang ingin dilakukan sehingga kalimah yang disebut2 oleh cendekiawan -"الواجبات أكثر من الأوقات" betul2 menyemputkn diri ini. Benarlah kata cendekiawan " kewajipan itu lebih banyak dari masa".

Pada entry kali ini,waalid nak menyuarakan satu pendapat berkenaan 'word verification' untuk aplikasi komentar dalam blog.kenal x?alah yang keluar macam dalam gambar di bawah ni kalau kita nak komen kat sesebuah blog...

haa...inilah dia...

Sudah banyak yang waalid baca tidak kiralah luahan rasa,geram,marah,dan sebagainya tentang benda alah ni. Waalid boleh katakan yang majoriti blogger tidak suka benda alah ini..betul x?waalid sendiri pun agak kekok dengan benda alah ni dan pendek katanya..tidak suka jugalah..:)

Namun,bagi sisi positif waalid pulak,mungkin sesetengah blogger itu ada sesuatu alasan yang memerlukan blog mereka diletakkan word verification ini.

1- Ada blogger yang blognya hanya untuk kepuasan sendiri,oleh itu,mereka tidak kisah ada orang komen ke tidak.

2- Ada juga blogger yang pernah diganggu oleh sang tanpa nama a.k.a Anonymous,mungkin mereka memasang word verification tu balik..

3- Mungkin juga blogger itu menulis perkara yang boleh menyentuh sensitiviti sesetengah pihak atau sebagainya..

dan mungkin banyak lagi yang mungkin menjadi alasan bagi si blogger yang menggunakan benda alah ini dalam mengelakkan diri mereka dari orang2 yang mereka tidak sukai...mungkinkah waalid pun akan menggunakan word verification ini satu hari nanti?haha...wait and see...

babai...

P/s : macam mana saudara kita di Syria hari ni?Palestin?Burma?dah ambil berita2 diaorang belum?hah?!belum???jangan tuan-puan...kita jangan hiraukan nasib mereka..kita semua adalah bersaudara..doakan mereka ok...^_^..wallahua'lam

{ 10 Tembakan... read them below or Comment }

  1. as salam waalid,

    patutlah lama x update blog.
    dulu mase mula2 saya berblogging, mmg saya ade letak WV ni.
    tapi nampak mcm menyusahkan pembaca dan followers yg nak komen, saya remove kan.
    apapun, terpulang kpd individu masing2. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..waalid dulu pun letak jugak..tp skrg ni terbuka..mungkin...satu hari nanti...huhu..

      terpulang kpd individu masing2..:)

      Delete
  2. mmm...kalau nak diikutkan...mmg sally x suka pun...tp pernah sekali ade blogger yang x tahu bile org komen ade word verification...

    kalau yg mane sx suke tu...tanya la baik-baik...

    kan waalid..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..seeloknye mcm tu lah..bukan bermakna kita tak suka orang lain mesti ikut selera kita...:)..mungkin nampak sukar dan menyusahkan bagi kita tapi tidak bagi orang lain...sama-sama bertolak ansur..^_^

      Delete
  3. saya pun sebenarnya tak kisah.. macam mana ada word verification pun, saya tetap akan komen..ehehe. hak individu masing2.. takkan kita nak paksa dia buat apa yang dia taknak..betul tak waalid?

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum waalid.

    Awal berblog..lana memang pakai. Sebab ia disetkan scra auto oleh blogspot kan.

    Selepas dah kena tegur, lana tak pakai dah.

    Semua function ada pro-kontranya. Lana rasa, kebanyakkan yang guna,majoritinya blogger muda..dan mereka tak tahu camna nak removekannya.

    Tapi, kalau blogger lama yg pakai juga..urm, dia mesti ada sebabnya guna WV ni.

    Ikut pada keselesaan masing2.. tpi pada masa, cuba juga bertoleransi dgn keadaan sekeliling..that will be much better ^_^

    ReplyDelete
  5. emm,tapi kalau guna WV ni rasanya anon ttp bole komen kot?annur masih wonder utk apa WV ni...rasa mcm xda function je...huhu...

    salam perkenalan! :D

    ReplyDelete
  6. Moga walid selamat sampai ke tnh air...

    ReplyDelete
  7. mia tak bubuh pun... huhuhuh tapi kalau terpublish komen yang tidak berkenaan mia akan delete terus...

    ReplyDelete
  8. Salam.

    Bila waalid nak update lgi ni,hehehe :)

    ReplyDelete

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -