Posted by : Waalid Al-Marbawi May 9, 2011

Assalamualaikum WBT..

Segala puji bagi Allah, tuhan sekalian alam yang berkuasa ke atas segala sesuatu. Selawat dan salam buat Junjungan Mulia, Muhammad SAW, penghulu segala rasul dan nabi, serta ke atas keluarga baginda, para sahabat, dan para pemegang panji agama Allah SWT.

Kini kepimpinan PMRAM sesi 2011 memulakan pentadbiran selepas berlabuhnya tirai bagi pentadbiran sesi lepas pada 4 mei yang lalu. Di peringkat PMRAM, kita masih lagi mengekalkan tema yang sama iaitu Kemantapan Fikrah, Membinan Syakhsiah yang menekankan 2 agenda yang besar dalam pembawakan PMRAM iaitu fikrah dan syakhsiah.

Pengekalan tema ini menunjukkan PMRAM pada sesi ini begitu optimis dalam meneruskan kesinambungan gerak kerja yang lalu dalam memastikan agenda fikrah yang jelas dalam disampaikan ke seluruh mahasiswa/wi Islam bagi pembentukan syakhsiah yang mantap. Sehubungan itu, penerapan kitab-kitab dan pengetahuan berkenaan fikrah akan terus ditekankan di seluruh peringkat.

Mahasiswa/wi Islam sekalian,

Antara rahsia PMRAM masih lagi gah bergerak meneruskan kesinambungannya yang agung selama 81 tahun adalah disebabkan istiqamah para pemimpin serta pendokong PMRAM dalam menyampaikan agenda dakwah kepada seluruh mahasiswa/wi Islam. PMRAM yang diakui sebagai gerakan mahasiswa Islam di Mesir merupakan medium utama dan layak bagi memastikan kefahaman Islam yang syumul dicernakan kepada diri mahasiswa/wi Islam.

Program-program yang dilaksanakan adalah berdasarkan 3 ketetapan utama iaitu menonjolkan imej Islam, kesatuan ukhwah dan kebajikan ahli. Ini menunjukkan setiap program yang dilaksanakan di setiap peringkat samada pusat mahupun cawangan adalah untuk memastikan mendidik ahli untuk bersama-sama bekerja di jalan Allah SWT.

Selain itu, pihak PMRAM terus komited dalam konteks pendidikan dan akademik ahli PMRAM khasnya. Kita akan memastikan sasaran kecemerlangan akademaik sebagai senjata utama akan terlaksana secara menyeluruh. Pada sesi lepas, PMRAM mengadakan kembali HEMAT (Himpunan Mahasiswa Tahun Akhir) bagi menghidupkan suasana ke arah pendidikan yang lebih tinggi iaitu Master, samada di Mesir atau di Mesir. Bahkan PMRAM turut memulakan langkah awal dengan memperkenalkan PTD (Pegawai Tinggi Diplomatik) kepada mahasiswa/wi Islam yang disampaikan sendiri oleh pihak kedutaan. Hal ini demikian adalah untuk membuka minda para lepasan Azhari dalam bidang kerja yang boleh disumbangkan.

Pendidikan merupakan agenda utama PMRAM sebagai persatuan mahasiswa/wi Islam. Melalui Badan Pendidikan Dan Komunikasi, perancangan sepanjang tahun yang teratur telah disusun rapi seperti kelas tutorial, study group, senat fakulti dan motivasi kecemerlangan. Bahkan demi memastikan kelancaran akademik mahasiswa/wi Islam, PMRAM terus menjalinkan hubungan baik dengan beberapa pihak seperti Unviversiti Al-Azhar, WAAG dan beberapa pihak terbabit.

Wahai generasi yang berintergriti,

Isu hak dan maruah, kita tetap akan memperjuangkan dengan sepenuh usaha dan keringat kita bersama. Pada sesi lepas, satu usul yang telah disepakati dalam mendesak beberapa pihak berwajin agar lebih berintergriti dalam urusan kebajikan mahasiswa/wi Islam telah pun dijalankan dengan sebaiknya. Namun begitu, isu demi isu yang merobek intergriti dan hak mahasiswa/wi Islam kini rakus dijalankan oleh beberapa pihak yang tidak bertanggungjawab.

Isu hari ini yang kita terus memperjuangkan yang telah dibahaskan oleh semua perwakilan dalam muktamar PMRAM kali ke-78 adalah Bersama Mempertahankan BKAN Melaka. Usul ini merupakan usul yang besar. Semua peringkat mesti bergerak selari dan bersama-sama bagi menjamin BKAN Melaka terus bergerak walaupun hak mereka terus dinafikan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Kita tidak mahu lagi hak kita terus dinafikan sebagaimana BKAN Negeri Sembilan yang kini semakin sepi dengan PMRAM bahkan terus menyendiri daripada negeri-negeri yang lain, ARMA yang kini terus dijajah oleh pihak yang rakus dan terus menzalimi PMRAM selama 18 tahun. PMRAM saban tahun terpaksa menghabiskan lebih 20 ribu junaih setahun semata-mata menanggunggung sewa pejabat ekoran pejabat milik PMRAM di ARMA dinafikan apabila PMRAM diusir dengan beberapa alasan yang direka cipta.

Kitalah yang bertanggungjawab,

Justeru, PMRAM menyeru semua mahasiswa/wi Islam untuk bersama-sama dengan PMRAM yang merupakan gerakan mahasiswa/wi Islam dalam melaksanakan semua agenda yang diperjuangkan. PMRAM bukanlah milik Badan Pengurus dan HEWI PMRAM, akan tetapi PMRAM adalah amanaha ke atas semua mahasiswa/wi Islam yang mengakui memperjuangkan Islam. Bangkit wahai generasi berintegriti! Laksanakan tugas dan jalankan amanah bersama.

Akhir bicara, pastikan 2 usul yang telah disepakati bersama dalam muktamar yang lalu digerakkan oleh semua pihak agar perbahaskan yang telah dijalankan tidak menjadi tin kosong. Usah dilupai hak kita dan jasa mereka kerana kita adalah penyambung kesinambungan generasi terdahulu bagi melahirkan pelapis generasi hadapan untuk memperjuangkan Islam.

"Bangkitlah generasi berintergriti!"

"Kemantapan Fikrah, Membina Syakhsiah"

 
Muhamad Zuhaili Saiman
Presiden
Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir 2011

Leave a Reply

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -