Posted by : Waalid Al-Marbawi Apr 14, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..

Alhamdulillah,bersyukur kita kehadrat Allah Taala di atas segala kurniaanNYA yang melimpah ruah.Allah menyediakan segala macam nikmat kepada hamba-hambaNYA tanpa mengharapkan sebarang pulangan...alangkah 'kedekut' nya kita kalau kita malas untuk melaksanakan tanggungjawab kita selaku hamba Allah,kalaulah segala nikmat yang diberikan oleh Allah diminta bayaran dan cukai..sudah tentu kita tidak mampu menggunakan nikmat-nikmat Allah yang banyak.

Selawat dan Salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. pembawa rahmat sekelian alam.tidak dilupakan ahli keluarga baginda,para sahabat dan pewaris2nya.Allahumma Sholli Ala Saidina Muhammad Wa 'Ala Aalihi Wasohbihi Wasallam..

Usrah memainkan peranan yang penting dalam membentuk individu muslim yang bersyakhsiah tinggi sebagai memenuhi tuntutan 'marohil a'maal' dalam mencapai target daulah islamiyyah seterusnya mengembalikan zaman kegemilangan khilafah islamiyyah dan sehinggalah islam dapat dijulang seantero alam.

Berukhuwah di dalam sesebuah usrah mampu melahirkan kasih sayang sesama ahli usrah sehingga mampu sampai ke tahap ukhuwah paling tinggi iaitu ithar yang mana mendahulukan saudaranya lebih daripada dirinya.tahap ini amat mudah untuk diteorikan dan disyarah dengan semangat berkobar-kobar,namun untuk melaksanakan tersangatlah sukar jika kefahaman dan kesatuan yang dibina bukan semata-mata kerana Allah.

Nabi S.A.W bersabda :

 لا يؤمن أحدكم حتى يحب لأخيه ما يحب لنفسه

[Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia menyukai untuk saudaranya apa yang disukai olehnya]Kepelbagaian method dan perlaksanaan usrah juga merupakan satu kaedah untuk menarik minat mad'u yang pelbagai agar persepsi terhadap usrah. Bermula dengan minat inilah,segala hadaf/manhaj yang cuba disampaikan dalam usrah diterima baik oleh setiap ahli usrah.


Berusrah di lapangan hijau hadiqoh dauliyah
Dengan kukuhnya kesatuan di kalangan ahli usrah,mampu melahirkan satu keluarga yang memahami kehendak dan tanggungjawab terhadap Islam seterusnya melahirkan sebuah masyarakat yang berpegang teguh dengan Ajaran Islam,menjadi masyarakat Islam yang umpama benteng kota konstantinopel yang begitu utuh dan sukar dikalahkan.

Ummat Islam hari ini amat rapuh dan mudah dikalahkan sekiranya musuh Islam menyerang...kerana apa?kerana penghayatan agama di kalangan masyarakat Islam khususnya di negara Malaysia hari ini teramat jauh dari landasan sebenarnya. Realiti hari ini dapat menggambarkan masa hadapan Masyarakat Islam yang akan musnah sekiranya tidak diambil langkah drastik untuk membasmi gejala sosial yang meningkat,jenayah yang berleluasa,maksiat yang bermaharajalela, dan juga untuk mengembalikan kefahaman tentang Islam yang sebenar.

test semangat mujahidin skit.huhu..ade gaye x?;p

Negara Malaysia semakin lama semakin tenat jika diperhatikan dari jarak jauh dek masalah-masalah yang diutarakan tadi semakin menjadi-jadi lagi-lagi masalah-masalah sebegini turut menular di kalangan pemimpin negara sebagaimana yang disiarkan di dada-dada akhbar dan blog2 picisan yang membongkar satu persatu kebejadan dan kebobrokan yang berlaku. Perkara ini amat malang buat sebuah negara yang dikagumi dengan pembangunan yang pesat dari segi material tetapi kurang dari segi rohani. Negara yang maju tanpa diseiringkan dengan pembangunan akidah dan modal insan yang baik akan memberi impak yang tidak baik kepada negara,lebih-lebih lagi kepada Islam itu sendiri.

Pejuang2 agama Allah..insyaAllah...

"Apa guna rupa yang cantik andai isi di dalamnya busuk..."
Apa gunanya Malaysia terkenal di serata pelusuk dunia dengan kemajuan seandainya isi-isinya tidak berakhlak dengan akhlak yang seiring dengan kemajuan yang dilaung-laungkan...

Sama-samalah kita berusaha dan kembalikan saudara-saudara kita ke jalan yang benar-benar boleh dibanggakan terutamanya yang berkaitan pembangunan insan berlandaskan ajaran Islam yang sebenarnya.insyaAllah.

p/s : terima kasih buat semua ahli usrah saya yang menceriakan suasana usrah dengan gelagat kalian yang xkering gusi dibuatnya...:)..semoga thabat dalam perjuangan Islam..Sayang Kalian semua kerana ALLAH...

Leave a Reply

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -