Posted by : Waalid Al-Marbawi Aug 5, 2011

Bismillah walhamdulillah.

Akhir-akhir ini,air nil yang sentiasa mengalir tenang menyaksikan kebangkitan mahasiswa timur tengah khususnya mesir melawan kezaliman dan kekejaman pihak yang kononnya 'menjaga kebajikan' para pelajar di Mesir ini.

Banyak kes yang berlaku dek kerakusan nafsu serakah yang ingin melihat mahasiswa kita mandom dalam mendepani isu-isu yang berlaku terutama yang melibatkan politik sedangkan mahasiswa kita adalah warga Malaysia yang mempunyai hak individu yang wajib diraikan oleh mana-mana pihak.

Bermula dengan isu pembuangan saudara Alang@Firdaus Mazlan yang dikeluarkan dari pengajiaannya di Darul Ifta' Al-Misriyyah(kursus mufti) yang hanya berbaki seminggu untuk ditabalkan sebagai graduan,dibuang tanpa sebarang notis dan surat tunjuk sebab telah membogelkan sikap profesional satu pihak yang tidak bertanggungjawab dalam isu ini.

Antara pendedahan yang dibuat oleh Kak Limah


Mahasiswa dipanaskan lagi dengan isu pembuangan sahabat-sahabat daripada Asrama Rumah Melayu Abbasiyah(kini dikenali Dewan Malaysia Abasiah Kaherah) juga menunjukkan pihak yang terlibat tidak profesional dalam melaksanakan tugas. Tanpa sebarang dokumen yang membuktikan dan hanya dengan arahan lisan menyebabkan mereka senang untuk bermain lidah dengan isu ini,namun hakikatnya 3 orang sahabat yang dibuang telah tampil di hadapan ribuan mahasiswa untuk adakan pengakuan ketika munajat perdana dan qunut nazilah yang diadakan di dataran Hayyu Asyier.

Tidak puas dengan itu,pihak yang suka dengan kekejaman ini terus rakus mendabik dada dan mengugut pelajar-pelajar untuk ditarik pinjaman dan zakat pengajian mereka,agaknya mereka bangga dapat menggunakan kekuasaan yang ada pada mereka untuk menyekat kebebasan hak mahasiswa. 40 orang pelajar dari Negeri Perak di senarai hitamkan dan pelajar-pelajar disulitkan untuk membuat urusan di Education Malaysia.

Semalam,4 ogos mahasiswa terus diapikan perasaan mereka disamping bahang cuaca yang seakan-akan merasai bahang kebangkitan mahasiswa dengan 6 orang mahasiswa Terengganu yang dihantar surat oleh yayasan terengganu untuk mengemukakan surat tunjuk sebab kpd pihak mereka.

Dalam kepanasan yang sedang membara,muncul satu lembaga yang digelar 'kak limah' oleh mahasiswa Mesir. 'kak limah' ini merupakan hacker yang berjaya memecah masuk ke dalam laman sosial seorang pegawai atase pendidikan,en,khairi jalaluddin atau nama glamournya 'kj boboy' dan telah membongkar segala kegiatan balik tabir dan sememangnya terbukti bahawa segala tindakan yang disebut di atas adalah di dalangi oleh pegawai ini.

Sahabat-sahabat semua boleh merujuk laman facebook 'KJ bocor fan Club' untuk menyaksikan sendiri bukti-bukti yang dikeluarkan oleh 'kak limah' berkenaan salah laku pegawai ini. Semuanya fakta dan bukannya auta.

Dengan kebangkitan mahasiswa,saya merasakan bahawa kj boboy yang terbukti ketidakrasionalan kewujudannya di sini(mesir) sepatutnya dihantar pulang ke Malaysia kerana telah memalukan institusi pendidikan dan pihak Education Malaysia(EM) dengan kewujudan pegawai sebegini.

Moga-moga,ramadhan yang mulia ini membuka pintu hati kj boboy untuk bertaubat dan membetulkan keadaan dan ketegangan yang dilakukannya serta berkemas barang dan berambus dari ardhul kinanah ini sebelum munajat dan doa mahasiswa yang dizalimi menenggelamkan kamu di bumi kinanah. kalau kamu tiada perasaan sekalipun,ingatlah penderitaan anak isteri kamu..wallahua'lam.

serangkap pantun dariku untukmu kj boboy...

berapi-api kemarahan mahasiswa mahasiswi
semakin meletup kedatangan kak limah
kj boboy buat apa kau bertangguh lagi?
kemas barang,minta maaf...teruslah kau blah!


Sebagai rujukan dan perhatian sahabat-sahabat,boleh mendapatkan berita-berita semasa dan terkini dari beberapa sumber yang dipercayai iaitu :

1) http://mediamesir.blogspot.com/
2) https://www.facebook.com/pages/KJ-Bocor-Fan-Club/168407069899029  - (kj bocor) 

Leave a Reply

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -