Posted by : Waalid Al-Marbawi Jan 5, 2012

Satu sikap yang merosakkan persaudaraan dan perpaduan umat Islam ialah `suka membawa mulut' a.k.a FITNAH, mereka-reka serta menambah cerita buruk, malah melaga-lagakan orang sehinggakan kisah yang pendek menjadi panjang berjela,kisah yang dingin menjadi hot dan sebagainya.Ia juga disebut `an-namimah' iaitu mengadu domba (menceritakan keburukan orang di khalayak ramai dengan tujuan menimbulkan kebencian dan permusuhan terhadapnya). Sikap sebegini bukan hanya merugikan seorang dua, malah menyebabkan hilangnya perasaan kasih sayang, hormat-menghormati dan kepercayaan di kalangan masyarakat, sehingga runtuh segala sendi kebahagiaan hidup bermasyarakat.Sifat ini sangat tercela dan merupakan satu daripada perbuatan dosa besar yang akan mendapat ancaman seksa maha berat di hari pembalasan kelak.HASAD DENGKI MENGOTORKAN NURANI

Antara faktor yang menimbulkan fitnah ialah dorongan perasaan iri hati atau dengki terhadap orang lain, ditambah kekurangan iman dan tiada kefahaman mengenai larangan dan kemurkaan Allah, sifat ini juga angkara jiwa seseorang yang kotor, lemah tahap pemikirannya dan sukar menerima kebenaran.
Firman Allah Taala :

وَأَمَّا الَّذِينَ فِي قُلُوبِهِمْ مَرَضٌ فَزَادَتْهُمْ رِجْسًا إِلَىٰ رِجْسِهِمْ وَمَاتُوا وَهُمْ كَافِرُونَ :  ١٢٥
 Adapun orang yang berpenyakit dalam hati mereka, maka surah Al-Quran itu menambahkan kekotoran pada kekotoran yang sedia ada pada mereka; dan mereka mati, sedang mereka berkeadaan kafir." (at-Taubah:125)

Faktor lain yang mendesak seseorang melakukan fitnah kepada saudaranya ialah kerana ingin mendapatkan kuasa, pengaruh serta kepercayaan orang terhadap diri dan dak waannya, malah ingin menunjukkan dirinya seorang yang lebih baik daripada saudaranya itu. Islam menasihati umatnya agar melindungi rahsia saudaranya, bukan sengaja mencari kelemahan dan membuka aibnya kepada khalayak ramai, kerana dengan tindakan itu boleh menjatuhkan maruahnya. Rasulullah s.a.w menegaskan, menyelidiki rahsia(tajassus) dan memfitnah orang lain yang baik, termasuk dalam ciri-ciri orang munafik yang mengaku beriman dengan lidahnya, sedangkan hatinya benci. Mereka ini di hari kiamat akan dibebani dengan dosa besar di depan Allah.

وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ ج إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا : ٣٦
 "Dan janganlah kamu mengikut apa yang kamu tidak ketahui; sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya akan ditanya apa yang dilakukan." (Al-Isra:36)

SEKSAAN BAGI SANG PEMFITNAH

Orang yang menyebarkan fitnah akan diseksa Allah di dalam kubur. Perkara ini dapat dibuktikan melalui kisah yang diceritakan Rasulullah s.a.w. Suatu ketika Rasulullah s.a.w melalui dua kubur lalu baginda bersabda, maksudnya: "Sesungguhnya penghuni dua kubur ini diseksa. Keduanya tidak diseksa kerana dosa besar. Adapun seorang daripadanya tidak bersuci daripada kencingnya dan yang satu lagi suka memfitnah. Kemudian Rasulullah s.a.w mengambil pelepah kurma yang basah dan memotong dua, lalu dipacakkan pada kedua-dua kubur terbabit sambil berdoa: "Semoga Allah meringankan seksaan atas keduanya selagi pelepah ini segar."

Islam tidak membenarkan perkara keji, berita palsu membiak dalam masyarakat , lebih-lebih lagi sekiranya ia membabitkan kehormatan dan maruah seseorang.Orang yang suka mengadu domba tidak akan masuk syurga, sebagaimana sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud: "Tidak masuk syurga orang yang suka mengadu domba."

(bersambung...)

Leave a Reply

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

.:: Arkib Permata ::.

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -