Posted by : Waalid Al-Marbawi Jul 25, 2012


Alhamdulillah,syukur kepada Allah kerana masih lagi dapat hidup dan dapat menjalani tugas dan tanggungjawab selaku hamba Allah.

Waalid ni bukanlah terer bab2 tutorial ni,waalid belajar dari blog ini jugak,so..waalid buat entry ni hanyalah sebagai simpanan untuk rujukan waalid bagi masa-masa akan datang. Sesiapa yang nak buat,dipersilakan.tapi kalau tidak menjadi...kena rujuk yang terlebih pakar..

Untuk kod follower ini,sebelum ini mudah untuk dapatkan kod ini sebab boleh guna aplikasi yang disediakan oleh GOOGLE FRIEND CONNECT,tapi perkhidmatan tu dah ditamatkan pada mac lalu.

Jadi sesiapa yang ingin mengemaskan lagi blog dan untuk cantikkan gadjet follower dia,meh ikut tutorial ini utk dptkan kod tersebut.

Langkah 1

Bagi yang masih menggunakan old blogger interface,kalian perlu upgrade kepada new blogger interface.kalau nak tukar balik selepas buat tutorial ini,tiada masalah ok.

Langkah 2

kalau blog kalian masih belum mempunyai gadjet follower,boleh berbuat demikian dengan pergi kepada Layout ---> Add Gadjet ---> Pilih Follower

Langkah 3 

Bila dah add gadjet follower tadi,klik butang view blog. bila dah siap loading blog,tekan CTRL+U serentak. Nanti akan keluar page source samada di new tab atau new window.
Sekarang tekan CTRL+F untuk memudahkan carian. Sila Cari kod di bawah ini :

if (!window.google || !google.friendconnect)
Nanti kalian akan jumpa kod yang panjang seperti di bawah ini :
(AWAS : JANGAN COPY KOD DI BAWAH INI,INI WAALID PUNYA.SETIAP BLOG LAIN KODNYA)

<script type="text/javascript">
        if (!window.google || !google.friendconnect) {
          document.write('<script type="text/javascript"' +
              'src="http://www.google.com/friendconnect/script/friendconnect.js">' +
              '</scr' + 'ipt>');
        }
      </script>
<script type="text/javascript">
      if (!window.registeredBloggerCallbacks) {
        window.registeredBloggerCallbacks = true;

        

        
        gadgets.rpc.register('requestReload', function() {
          document.location.reload();
        });

        
        gadgets.rpc.register('requestSignOut', function(siteId) {
          
          google.friendconnect.container.openSocialSiteId = siteId;
          google.friendconnect.requestSignOut();
        });
      }
    </script>
<script type="text/javascript">
    
    function registerGetBlogUrls() {
      gadgets.rpc.register('getBlogUrls', function() {
        var holder = {};
        
          
          
          
            holder.postFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7891618981729907983/posts/default";
          
          
          
            holder.commentFeed = "http://www.blogger.com/feeds/7891618981729907983/comments/default";
          
          holder.currentBlogUrl = "http://permataperjuangan.blogspot.com/";
          holder.currentBlogId = "7891618981729907983";
        
        return holder;
      });
    }
  </script>
<script type="text/javascript">
  if (!window.registeredCommonBloggerCallbacks) {
    window.registeredCommonBloggerCallbacks = true;

    gadgets.rpc.register('resize_iframe', function(height) {
      var el = document.getElementById(this['f']);
      if (el) {
        el.style.height = height + 'px';
      }
    });

    
    gadgets.rpc.register('set_pref', function() {});

    registerGetBlogUrls();
  }
  </script>
<div id="div-18ik3jp3o0ilw" style="width: 80%; "></div>
<script type="text/javascript">
    var skin = {};
    skin['FACE_SIZE'] = '32';
    skin['HEIGHT'] = "120";
    skin['TITLE'] = "Followers";
    skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#333333";
    skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#000000";
    skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
    
    skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
    skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#000000";
    skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#333333";
    skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#FFFFFF";
    skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#000000";
    skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
    skin['FONT_FACE'] = "normal normal 100% Verdana, Arial, Sans-serif;";
    google.friendconnect.container.setParentUrl("/");
    google.friendconnect.container["renderMembersGadget"](
    {id: "div-18ik3jp3o0ilw",
     height: 260,
     
     
     
     site: "07139601593548924916",
     
     locale: 'en' },
     skin);
  </script>
Sila copy dari mula kod sehingga akhir seperti yang ditunjukkan di atas dan letakkan dalam notepad.

Kalian boleh  ejas kod berikut mengikut citarasa kalian :

skin['HEIGHT'] = "260";
skin['TITLE'] = "Followers";
skin['BORDER_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['ENDCAP_TEXT_COLOR'] = "#333333";
skin['ENDCAP_LINK_COLOR'] = "#cc3300";
skin['ALTERNATE_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_BG_COLOR'] = "transparent";
skin['CONTENT_LINK_COLOR'] = "#cc3300";
skin['CONTENT_TEXT_COLOR'] = "#333333";
skin['CONTENT_SECONDARY_LINK_COLOR'] = "#cc3300";
skin['CONTENT_SECONDARY_TEXT_COLOR'] = "#777777";
skin['CONTENT_HEADLINE_COLOR'] = "#000000";
skin['FONT_FACE'] = "normal normal 14px Arial, Tahoma, Helvetica, FreeSans, sans-serif";
Langkah 4

Setelah selesai,bolehlah copy kod dekat notepad tadi dan pergi dekat Layout --> Add a Gadjet  -->  HTML/JavaScript. jangan lupa untuk Klik Save.


Siap..blehlah letakkan kat mana yang kalian suka...kod tu boleh gabung2 untuk pemandangan yang lebih kemas dan menarik..selamat mencuba..

{ 9 Tembakan... read them below or Comment }

  1. berguna ni..nanti zatie cuba yerr..^__^

    ReplyDelete
  2. Nak kena datang blik ni..sebab nak try :)

    Thanks :)

    ReplyDelete
  3. Tips yg bagus !!! :D
    Nak cuba la nanti...

    ReplyDelete
  4. Salam.. Dah cuba.. Tapi nape tak jadi ye? Huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..erkk...cmne ek..jumpa x kod tu?

      waalid buat ok je..huhu..

      Delete
  5. Hmmm, macam tutorial Kitty je ni. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ngee..~...waalid blaja ngan kitty..^_^

      Delete

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

.:: Arkib Permata ::.

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -