Posted by : Waalid Al-Marbawi Jul 11, 2012

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah,untuk entry kali ini,waalid nak berkongsi satu benda dengan sahabat-sahabat tentang bagaimana nak enable kan tulisan arab pada window7 yang kita guna.

Cahaya Hidupku(CH) bertanya kepada waalid,bagaimana nak guna font yang waalid pernah postkan sebelum ini,iaitu tulisan amiri,boleh rujuk artikel waalid sebelum ini dan download (KLIK SINI)-tutorial ni untuk pengguna windows7..kalau CH guna Windows XP,waalid akan buat satu lagi Tutorial lepas ni..insyaAllah..

Terus kepada tutorial,untuk enable tulisan arab ni,tidak memerlukan kepada software pun,hanya perlu setting kat control panel dalam window7.

1- Mula2,klik start dan pilih Control Panel



2- Dalam Control Panel,klik pada Regional and language Options


3- Bila sudah klik tadi,akan keluar pop-up seperti dalam gambar di bawah. Pilih tab Keyboard and 
 Languages.


4- Klik pada Change keyboards...


5- Di bawah 'Installed Service",korang akan dapati bahasa yang korang sedang gunakan.
6- klik pada butang Add..


7-  Dalam menu,cari 'Arabic(egypt)' dan double klik padanya. Pastu dekat keyboard, pilih Arabic (101)



8- Haa..skrg dah nampak ada bahasa arab bawah english..


9-  Toyyib...sekarang kita try test dulu..jadi ke tak...klik start,pilih Accessories dan amik Notepad


10- haa..try tulis arab..jadi ke tak...sebelum tu..untuk ubah tulisan dari EN - AR atau AR-EN..anda perlu tekan Left ALT+SHIFT.

11- Siap..blehla nak tulis arabic pun..insyaAllah menjadi...=)



12- semoga berjaya..^_^

{ 10 Tembakan... read them below or Comment }

  1. Syukran ye Waalid.. nnti CH try setting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afwan..semoga bermanfaat dan dapat membantu...kher insyaAllah...^_^

      Delete
    2. Alhamdulillah.. dah jadi..^^ CH suka sgt.. syukran sekali lagi.. syukran2

      Delete
    3. Alhamdulillah...

      Sesiapa yang mengurangkan kesusahan saudaranya,Allah Akan mengurangkan kesusahannya untuk ke syurga...

      insyaAllah..^_^

      Delete
  2. Boleh cuba jugak..Terima Kasih sebab share..

    ReplyDelete
  3. ni kalau saya pakai ni, kompem tak faham.hehe

    ReplyDelete

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

.:: Arkib Permata ::.

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -