Posted by : Waalid Al-Marbawi Jul 1, 2011

Rumah beralamat No 1138, Kampung Bagan Serai, Permatang Pauh mungkin tak sehebat Kediaman Rasmi Perdana Menteri. Sekadar rumah kampung biasa bagi golongan sederhana di sebuah Kampung di Pinggir Bandar.




Keistimewaan rumah kayu kecil ini cuma nampak setiap kali datangnya Pilihanraya Kecil atau Pilihanraya Umum dan sebab utamanya ialah:

























Apekejadahnya sebijik rumah kampung berkualiti kayu ada lebih dari 60 pengundi berdaftar..? Untuk pengetahuan korang, semakan dekat atas gua bikin antara jam 1:00 pagi sampai jam 2:00 pagi tadi.

8 Tuntutan Bersih 2.0:

BERSIHkan Senarai undi
Mereformasikan Undi Pos
Penggunaan Dakwat Kekal
Akses Media yang Bebas dan Adil
Tempoh Kempen Minima 21 hari
Kukuhkan Institusi Awam
Hentikan Rasuah
Hentikan Politik Kotor

Adakah Tuntutan BERSIH 2.0 bernombor 1 boleh dianggap "Tidak Relevan"..? Pengerusi Suruhanjaya Pilihan-Raya kena jawab SEGERA...!!!

sumber asal : perisik rakyat

{ 6 Tembakan... read them below or Comment }

  1. Anda yang ragu-ragu..boleh try check balik no i/c di atas dalam semakan daftar pemilih..saya sudah cuba dan memang terbukti..sorang india,sorang melayu...semak di sini(http://daftarj.spr.gov.my/semakdm/)..=)

    ReplyDelete
  2. ape ni..aku x faham..bersih pun aku xtw ape..boleh tolong explen kat aku psl bersih,and pasal kat atas sekali?aku x faham ape yg 60 pengundi dalam 1 umah and kenape kah?

    ReplyDelete
  3. --> Tuan/Puan/encik/cik Anonymous(5.46PM)

    Untuk pengetahuan anda,Maksud BERSIH ialah satu organisai yang ditubuhkan oleh pelbagai NGO (Badan2 Bukan Berkanun) dan parti politik Malaysia.

    tujuan di adakan BERSIH ini adalah untuk menuntut keadilan dalam pilihanraya di Malaysia setelah beberapa kebobrokan(kecacatan) yang dikesan.

    antara tuntutan2 BERSIH ialah :

    * Pendaftaran automatik

    * Reformasi undi pos

    * Penggunaan dakwat kekal

    * Akses kepada media

    * Masa berkempen minima

    * Pengukuhan perbadanan awam

    * Hentikan rasuah

    so, daripada tuntutan di atas,jelaslah kenapa 60 orang dalam satu rumah dipertikai...bukankah menunjukkan ianya terdapat pengundi yang tidak sah untuk mengundi di kawasan tersebut?mungkin anda boleh search lagi di laman2 web lain berkenaan dengan BERSIH ini...sama-sama kita tuntut keadilan dalam sistem demokrasi di Malaysia..:)

    ReplyDelete
  4. pergh...dh smpai mcm ni pn xda apa tindakan dan penjelasan kan..

    ReplyDelete
  5. --> mdzu
    yup,itulah yang dipertikaikan...semuanya perlukan penjelasan..sampai sekarang tiada penjelasan dan jawapan dari pihak tersebut...

    sama2 tggu jawapan dan perbaikkan SPR Malaysia utk keadilan semua pihak..:)

    JOM BERSIH 2.0 (9 Julai 2011)

    ReplyDelete

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

.:: Arkib Permata ::.

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -