Posted by : Waalid Al-Marbawi Jun 20, 2012

Bismillahirrahmanirrahim..

Sebulan lagi nak berpuasa,masing-masing dah bersedia ke?mudah-mudahan kita semua dapat merasai bulan ramadhan kali ini,insyaAllah..

Untuk kali ini,saya ingin mengutarakan satu permasalahan dan nasihat buat para blogger sekalian satu isu yang sentiasa berlegar di sekeliling kita,soal halal dan haram bagi kita para blogger beragama Islam,samada kita sedar atau tidak,mungkin kita sudah terlanjur dan membuat kesalahan ini.

PENGIKLANAN

Tidak dinafikan,setiap blogger,termasuk saya sendiri memasang iklan sebagai cara untuk mendapatkan pendapatan sampingan disamping menjadikan blog@web sebagai tempat untuk berkongsi maklumat, nasihat,kisah-kisah peribadi dan sebagainya. Ini tidaklah menjadi kesalahan kerana duit itu dibayar kerana usaha kita membantu mengiklankan sesuatu barangan@produk di blog@web kita,mengikut terma dan syarat yang ditetapkan.

Kaedah syarak' yang bermaksud " asal pada sesuatu benda adalah harus"

Jadi,pengiklanan di laman web@blog adalah HARUS pada asalnya.

KESILAPAN

Namun,beberapa kesilapan dan kecuaian kita mungkin menjadi satu bala dan musibah bagi kita,apa tidaknya..duit yang kita dapat boleh jadi HARAM bagi kita,apatah lagi duit yang kita dapat, kita bagi anak dan isteri kita makan. lantas menjadi darah daging keluarga kita,maka dengan sebab itulah anak-anak boleh menjadi degil,nakal dan sebagainya,hasil dari makan dari benda yang TIDAK HALAL


SEBAB JADI HARAM

Banyak sebab yang boleh menyebabkan duit hasil pengiklanan itu menjadi haram,antara yang boleh saya sebutkan di sini ialah :

1) Mengiklankan Sesuatu Yang Haram

Sebagai contoh,dalam 'setting' nuffnang,misalnya..ada aturan untuk kita pilih iklan yang akan keluar di blog kita...termasuklah iklan arak,dan lain2 perkara maksiat dan haram. Sekiranya kita tidak setting betul-betul,iklan yang keluar berkenaan arak @ seumpamanya,bila orang klik dan masuk duit kepada kita,maka jadilah duit itu syubhah iaitu bercampur antara halal dan haram. Dan kebiasaan yang syubhah adalah haram,sila jauhi.


2) Memaksa/Menipu Pelawat Untuk Menekan Iklan

Banyak yang berlaku,seseorang menipu dan memaksa pelawat blognya untuk menekan iklan seperti :
a- penggunaan kata2 yang menarik perhatian,
b- meletakkan gambar 'panas' tetapi linknya ke arah iklan
c- meninggalkan link iklan di shoutbox dll(ingatkan link web dia..rupanya iklan..huhu)
d- sampai mesej kpd rakan2 semata2 untuk tekan iklan...(memang xbleh blah la..huhu)

dan lain2 lagi cara penipuan dan kreativiti bloggers untuk mendapatkan duit..tapi semuanya menjurus kepada sesuatu yang TERLARANG!


BERJAGA-JAGALAH

Saya berharap,kita berjaga-jaga dan berhati-hati dengan segala tindakan kita supaya tidak sentiasa melakukan kesilapan dan berada dalam perkara-perkara HARAM,lebih-lebih lagi yang bakal menjadi DARAH DAGING kita,ANAK-ANAK kita serta ISTERI-ISTERI(opss) kita...insyaAllah,bila semua kita jaga...Keluarga Muslim(Baitul Muslim) yang dibina mencapai hadafanya iaitu Menggapai Mardhatillah(Keredhaan Allah),insyaAllah...

Wallahua'lam
Selamat Beramal!...^_^

~Semoga bermanfaat buat peringatan bersama
~siiru 3ala Barokatillah

Leave a Reply

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩
Terima kasih kerana sudi membaca artikel yang dimuatkan di sini,jadi sudilah kiranya utk mengulas@memberi komentar disini :

1. Jagalah adab menegur
2. Sila gunakan nama@link utk kemudahan bersama
3. Terima kasih sudi komen..
4. Boleh Guna Kod² Seperti Ini <b>, <i>, <a>

●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩๑▬▬▬▬▬●●▬▬▬▬๑۩۩

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

.:: Arkib Permata ::.

- Copyright © ::Permata Perjuangan™ :: - Permata Perjuangan - Powered by Blogger - Designed by Waalid Al-Marbawi -